-Det stora gensvaret vi har fått från skolor runt om i landet gör att vi tror att vi är på rätt spår för att på ett effektivt sätt främja den psykiska hälsan bland barn och unga i skolan,
Annika Westerberg, Projektledare Inte bara yoga
-De här övningarna blir ett skönt avbrott på dagen och ett avstamp inför eftermiddagen. Spontant tänker jag att vi ska fortsätta med den här typen av övningar även efter att programmet är avslutat. Vi ser det som väldigt positivt att effekten av övningarna ska mätas.
Psykisk ohälsa ökar allt mer hos unga och utifrån data från Socialstyrelsen så har antalet diagnoser fördubblats för ungdomar i åldern 15-19 från 2008 till 2021.
Enligt Folkhälsomyndigheten så ökade antal barn i åldrarna 13 respektive 15 år som rapporterade psykosomatiska besvär. Stressproblematik och psykisk ohälsa påverkar ungdomars skolresultat, skolmiljö och livskvalitet. Utöver ungdomars psykiska ohälsa är lärare dessutom en yrkesgrupp som drabbats hårt av sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Frånvarande lärare påverkar även relationerna mellan lärare och elev. En trygg relation mellan lärare och elev är en framgångsfaktor för goda resultat. |
![]() |
Jag känner mig sömnig och jag tycker övningarna har varit bra. Jag lärde mig att några rörelser och saker jag gör naturligt är normalt.
- gymnasieelev efter Skolyogas övningar
Genom att flytta det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet så sprider vi på ett kostnadseffektivt sätt hälsofrämjande verktyg till både elever och lärare.
Genom att flytta det hälsofrämjande arbetet in i klassrummet
|
|