StressLångvarig stress är en vanligt förekommande orsak till att barn och unga mår dåligt och därmed presterar sämre i skolan. Det är viktigt med återhämtning och att kunna reglera sin stress tillsammans i ett klassrum.
Att reglera stress är träningsbart. Med konkreta övningar som upprepas under skoldagen kan det få långsiktiga effekter på elevens förmåga att och upplevelse av egenmakt. Det är något som både engagerar och gynnar barn och vuxna. Hälsofrämjande insatserDet krävs inte många minuter för att ändra en dålig stämning, skapa lugn eller ge ny energi i ett klassrum. Det krävs bara rätt verktyg och kunskap. Långsiktigt blir effekten ännu större om yoga får bli ett kontinuerligt inslag. På det här sättet kan vi träna upp barns livsförmågor. Trygghet leder till större utvecklingspotential och bättre lärande hos barn och unga. Vi kan träna upp vår känsla av trygghet genom att arbeta med kroppen och i grupp.
Skolyoga främjar träning av livsförmågor genom att integrera yoga i skolor och förskolor, Syftet är att främja barns lärande samt att ge pedagoger verktyg att skapa en bättre skolmiljö för såväl barn som vuxna. |
Skolinspektionen2012 genomförde vi en pilotsatsning på Östermalmsskolan i Stockholm och utbildade ca 25 pedagoger och ca 280 barn i förskoleklass samt årskurs 1-3. SVT filmade i en av klasserna och reportaget ledde till att en person i Kalmar skickade in en anmälan till Skolinspektionen där han menade att yoga är en religion. Religiösa inslag i skolan är förbjudna. Skolinspektionen såg över fallet i ca 6 månader och beslutade sedan att yoga syftar till att främja barns hälsa.
Debatten och klippet på SVT finns här. Skolyogas svar på anmälan samt Skolinspektionens beslut kan du läsa här:
![]()
|